De wereld van de draagdoeken

De wereld van de draagdoeken is veranderd. Toen ik ongeveer 7 jaar geleden mijn eerste draagdoek (tweedehands) kocht, was het nog heel normaal dat je een draagdoek niet voor minder dan 90% van de retailwaarde verkocht. Ook gebeurde het regelmatig dat exclusieve gelimiteerde oplages van draagdoeken geflipt werden, zelfs soms tot 10 keer de originele retailwaarde!

Flippen is het voor meer geld verkopen van je draagdoek, dan dat de originele verkoopwaarde ooit was. Bijna altijd was dit omdat die specifieke draagdoek zo ontzettend beperkt was uitgegeven en tegelijkertijd ook zo gewild was.

Ik heb overigens nooit begrepen waarom je überhaupt meer dan retailwaarde zou betalen voor een draagdoek, maar dat terzijde.

Tegenwoordig wordt er (gelukkig) veel minder gefliot dan voorheen, maar het gebeurt nog steeds wel.

Avolvè Baroque Electric, foto: LCS Fotografie

Ik heb de tweedehands draagdoekenmarkt zien veranderen in bijna 7 jaar tijd…

De markt raakte verzadigd door de talloze nieuwe releases van diverse merken. Er waren zelfs merken die praktisch elke week wel weer een nieuwe draagdoek uitbrachten!

Er werden nieuwe manieren “bedacht” om een doek te verkopen, zoals bijvoorbeeld dippen.

Dippen is het verkopen van lootjes, waaruit 1 winnaar getrokken wordt, die het aangeboden product wint. Dippen gebeurt veelal online. Dippen is niet geheel legaal, voor loterijen hoor je namelijk een vergunning aan te vragen. Omdat online dippen niet geheel transparant is, wordt er eigenlijk nooit een vergunning voor afgegeven. 

Dippen kan ook erg verslavend zijn, dat weet ik uit eigen ervaring.

De laatste anderhalf jaar zie ik steeds vaker dat doeken aangeboden worden om in stukken verknipt en verkocht te worden. En in een aantal gevallen zelfs ook echt om er maar zoveel mogelijk van die retailwaarde uit te halen (wat ook in de huidige tijd zelfs nog vaak meer is dan wat er daadwerkelijk betaald is).

 

En dat laatste doet mij pijn… elke keer breekt mijn hart, want het is gewoon zonde dat een doek voor geld kapot geknipt wordt…

Want elke keer realiseer ik me ook dat achter die ene doek, of die nu wel of niet gelimiteerd is of wel of niet heel erg duur, een persoon schuilgaat die al zijn/haar liefde, passie en energie heeft gestopt in het bedenken, ontwerpen en laten maken van deze draagdoeken. Een product, welke ons in staat stelt om onze grootste schatten de fijnste plek van veiligheid, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde te geven die er bestaat, namelijk dicht bij ons!

En elke keer begrijp ik steeds meer waarom sommige merken zo graag hun “kindjes” willen bijven beschermen, ook al is hun eigendomsrecht op het product al lange tijd overgedragen naar de nieuwe eigenaar.

 

Het is ook de reden geweest dat ik een aantal jaar geleden begon met het bedenken van manieren om zo min mogelijk draagdoek verloren te laten gaan. 

En inmiddels mag ik zeggen, althans dat vind ikzelf, dat dat mij goed gelukt is. Met mijn epoxy sieraden, kralen, sleutelhangers en nog veel meer kan ik iedereen zelfs van de laatste draadjes een herinnering geven!

 

Van een aantal collega converteerders en maaksters kan ik vaak de reststukjes van waar zij niets mee mee kunnen doen. Sterker nog, een aantal van hen spaart tegenwoordig alles zelfs speciaal voor mij op! Voor mij is dat de ultieme vorm van #nowrapscrapwaste.

En natuurlijk knip ik ook wel eens mijn draagdoeken. Maar eigenlijk doe ik dat alleen als ik er iets van kan maken dat daadwerkelijk een functie heeft, waardoor het voor mij een belangrijk item blijft om mee te dragen, in de breedste zin van het woord!

Maat 6, geconverteerd door mijzelf tot een XXXXL Sling en een rokje gemaakt uit een maat 7 draagdoek, waarvan het andere stuk geconverteerd is door mijzelf tot een Ringsling met gathered schouder. Foto: LCS Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cart
  • No products in the cart.